En tatueringsutbildning är lärlingsbaserad och sträcker sig i regel över ca 3 år. Därutöver finns kortare hygienkurser. En tatueringsskola eller kurs som påstår sig lära ut yrket på endast dagar eller veckor är enligt SRT oseriöst och ger sällan tillräckliga kunskaper i hygien. Därutöver ger de absolut inte tillräckliga kunskaper i tatuering för att arbeta som tatuerare utan att först gå lärling. 

Information till dig som vill bli lärling via en hantverksskola

SRT skapade  2019 möjligheten för en tatuerarlärling att erhålla CSN under sin utbildning. För att kunna utnyttja denna möjlighet måste du följa nedanstående information.

  • Du måste börja med att hitta en tatuerare som har Gesäll- eller Mästarbrev.  Det är alltså den person som har ansvaret för din utbildning som personligen måste  inneha Gesäll- eller Mästarbrev.
    Denna tatuerare måste också vara medlem i SRT.
  • I samarbete med en sådan person kan du söka till en av endast två Yrkeshögskolor, Hantverksakademin.se eller Hantverkslärling.se,  vilka har ett mycket begränsat antal platser årligen vikta för tatuering.
    Det betyder att det är endast dessa platser som är godkända för CSN.
    Yrkeshögskolan kommer bara att godkänna din ansökan om den tatuerare du sökt lärlingsplats hos har Gesäll- eller Mästarbrev och SRT medlemskap.
  • Du kan hitta listan över de tatuerare i Sverige som har Gesäll- och Mästarbrev här.
  • Du som ansöker om lärlingsskap via en hantverkshögskola måste ha gymnasieexamen eller motsvarande.

 

Är du redan lärling och vill bli medlem i SRT?

Klicka här för att göra en ansökan  om medlemsskap i SRT för lärlingar! »