Skip to main content

Till minne av Ove ”Doc Forest” Skog, 1944-2018

 

Den 5 maj 1972 är ett historiskt datum.

Det är den dagen som Ove ”Doc Forest” tatueringsstudio i Aspudden besiktigas och godkänns av Miljö och Hälsoskydd, som första tatueringsstudio i världen. På eget initiativ har Ove ringt in myndigheterna för att visa att det finns en vilja och yrkesstolthet i att ha bra hygien och kunskap kring smittskydd. Han vill ändra inställningen hos allmänheten och de styrande ang tatuerare och även tatuerade. Han hade även tröttnat på fylleriet och satte upp en skylt i fönstret att han inte tatuerade berusade personer.

Hans skylt om att bara en feg vekling tatuerade sig på fyllan fick effekt. Eller som han själv sa – Hit kommer tjejer och tatuerar sig helt nyktra så kan du inte vara karl för din hatt är det lika bra att du sticker härifrån.

Skälet var att han ville att kunderna skulle ta ansvar för vad de kom in för att göra i studion, så att de inte skulle skylla på att de varit fulla om de hade valt något som de sen ångrade.

Han införde också åldersgräns på 18 år i sin studio. Något som redan fanns i Danmark sedan 1966.

Att hela tiden lära sig mer och förbättra situationen för oss tatuerare var något som Ove fortsatte med hela livet.

Ove ville bryta ner fördomarna om tatuerade människor och såg då till att anordna utställningar på bla Hantverkshuset,Grafiska Sällskapet och deras jubileumsutställning på Liljevalchs,Kulturhuset,Nordiska museet och Sjöhistoriska museet,listan kan göras lång,för att visa att tatueringar kunde vara för alla oavsett bakgrund.

Han var engagerad i internationella tatuerings tidningar och nätverk bla
European Tattoo Artists Association som samlade de kunniga och stora tatuerarna i Europa.

Ove engagerade sig i att hjälpa bröstcancer patienter och byggde ett par tatueringsmaskiner som skulle användas till rekonstruerings tatuering av bröstvårtor samt utbildade personal för ändamålet på Karolinska Sjukhuset.

Han fortsatte att föreläsa för bla hudläkare på Karolinska Institutet samt även anordna föreläsningar och seminarier genom dessa kontakter på Karolinska Institutet för oss tatuerare.

Han var med och bildade SPT (Sveriges Professionella Tatuerare) i Västerås 1991.
Den organisation som senare ombildades och blev nuvarande branschorganisationen SRT (Sveriges Registererade Tatuerare) år 2007.

Han kämpade för att vi skulle få ett ordentligt yrkes erkännande.
Och började redan 1998 försöka få Hantverksrådet intresserade får vårt yrke och
2018 hade SRT med Ove i spetsen arbetat fram ett Gesällbrev för tatuerare.
Nu kunde de 12 första Mästarna (samt de 3 gesällerna) i Tatuerar yrket mottaga som de första i världen sina mästarbrev (resp. gesällbrev) i Stadshuset november 2018.
Dessvärre delades Oves Mästerbrev ut postumt då han avled ett par månader innan…

Under alla hans resor och genom alla människor han träffade samlade han på sig mer kunskap samt vänner över hela världen. Samtidigt som han hyllade individuella framgångar,för han gillade verkligen att det gick bra för kollegor, såg han ett stort behov av att samla oss tillsammans så att vi kunde påverka myndigheter och beslutsfattare. Så att det inte var folk utanför branschen som satte våra regler och bestämde över oss utan vi själva hade något att säga till om som utövare.
Och resultatet blev ett samarbete mellan tatuerare (SRT) och myndigheter något som i stort sett inga andra länder kan stoltsera med.

Alla vi som kom/kommer efter honom har allt att tacka honom för.
Ove tog tatuerandet från smutsiga fyllställen till hygieniska studios och visade att ALLA oavsett kön,social status eller bakgrund kan vara tatuerade och att vi tatuerare är en yrkesgrupp med stor kunskap och vilja till mer kunskap och utveckling.

Han ville att vi skulle hålla ihop och föra branschen ,kunskapen och stoltheten vidare.

Andy
Stockholm 2019